Windows 8

Windows 8 is het meest recent uitgebrachte besturingssysteem van Microsoft. Windows 8 is uitgebracht op 26 oktober in het jaar 2012. Het werd ontvangen met groot succes met een verkoop van 40 miljoen licenties in de eerste maand van verkoop. Dit zal hoogstwaarschijnlijk de verkoopcijfers van Windows 7 voorbij gaan die na twee maanden verkoop op 60 miljoen stond.

De meest opmerkelijke verandering die Windows 8 gebracht heeft is dat van het volledig vernieuwde gebruikersinterface. Het startscherm bestaat nu uit tegels i.p.v. de gebruikelijke iconen. Het vertrouwde bureaublad bestaat ook nog wel, echter is deze minder belangrijk dan dat het bureaublad was in eerdere versies.

Windows 8 is daarnaast gebouwd om beter met de chipset om te gaan, vergeleken met de vorige versies van het besturingssysteem, zodat deze efficiënter gebruikt wordt, waardoor het systeem aanzienlijk sneller wordt.

Met Windows 8 is ook een ‘App Store’ geïntroduceerd, al bekend onder de Android en de iOS gebruikers, waarin allerlei verschillende applicaties te verkrijgen zijn voor het gebruik met het Windows 8 besturingssysteem.

Enkele functies uit het startmenu zijn nu te vinden in de nieuwe ‘Charms bar’ die naar voren toe komt wanneer er aan de randen van het scherm deze tevoren wordt geschoven. Functies die dit bevat zijn o.a. de zoekfunctie, de startknop en andere functionaliteiten.

In het kort komt het hier op neer:

Pluspunten
  • Gebruikersvriendelijker met het nieuwe interface
  • Systeem aanzienlijk sneller
  • Lang tijdige ondersteuning en updates (het is het nieuwste product)
  • Beter geschikt voor touchscreens

Minpunten
  • Sommigen zijn van mening dat het nieuwe interface verwarrend is