Windows Vista

Windows Vista is een besturingssysteem dat in 2007 is uitgebracht en het nieuwste systeem was na Windows XP. Windows Vista wordt vaak gezien als de onvoltooide versie van Windows 7 aangezien beide systemen erg veel op elkaar lijken, alleen Windows 7 beter draait. Ten opzichte van Windows XP waren er een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Zo werden er onder andere verbetering toegepast in de stabiliteit, betere beveiliging tegen bugs, virussen, malware. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe functies ingebouwd. Een aantal hiervan zijn:

De Instant search: Door middel van Windows search kan een gebruiker veel sneller bestanden op zoeken dan dat mogelijk was bij de voorgaande systemen. Als er op start word geklikt kan men namelijk meteen zoeken naar iets door het in te typen. Dit was een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de oudere systemen aangezien je hier eerst naar de zoek applicatie moest navigeren.

De Windows Sidebar: De Windows sidebar is een balk aan de rechterkant van het scherm waar de gebruiker verschillende kleine “widgets” oftewel programmaatjes in kan plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld de processor activiteit meten met een widget, de temperatuur, of bijvoorbeeld een kalender welke de afspraken van deze week toont.

Verder zijn er een boel oude programma’s vervangen door nieuwere stabielere programma’s een voorbeeld hiervan is: Outlook Express, vervangen door Windows Mail. Daarnaast zijn er nu ook beter mogelijkheden tot het beschermen van uw computer, en de dingen die hier op staan. Door middel van de “Ouderlijk toezicht” functie kunnen beheerders namelijk bepalen welke gebruikers welke websites, programma’s en games zij mogen openen.

Een nadeel van Windows Vista is dat het veel zwaarder was op gebied van specificaties dan zijn voorgangers. Windows Vista had namelijk meer RAM geheugen nodig. Dit was erg vervelend aangezien sommige gebruikers niet goed meer konden werken met hun systeem aangezien Windows Vista dus te veel geheugen gebruikte.

In het kort komt het hier op neer:

Pluspunten
  • Snel zoeken met instant search
  • Beter overzicht met Windows sidebar
  • Nieuwe stabielere programma’s zoals Windows Mail i.p.v.. Outlook express
  • Beter beveiligd dan zijn voorgangers.

Minpunten
  • Erg zwaar voor de computer vanwege de hoge systeem vereisten
  • Minder goed uitgewerkt dan Windows 7