Windows XP

Windows XP is een van de oudste besturingssystemen die nu nog in gebruik is. Windows XP is uitgegeven is het jaar 2001. Een aantal voordelen ten opzichte van voorgaande besturingssystemen van Windows waren bijvoorbeeld de nieuwe functies die beschikbaar kwamen op gebied van multimedia en verhoogde stabiliteit. Daarnaast was Windows XP ook een van de beter beveiligde systemen aangezien met de uitgave van Service Pack 2 het nieuwe Beveiligingscentrum ervoor moest zorgen dat al uw anti-virus software zoals een virusscanner en een firewall vanuit een programma te beheren waren.

Dit maakte het voor gebruikers veel gemakkelijker op de hoogte te blijven van hun beveiliging, alsmede zelf aanpassingen te kunnen maken hieraan. Daarnaast houdt het beveiligingscentrum u ook meteen op de hoogte van alle updates die klaar staan om te worden gedownload, of die worden aangeraden om snel te downloaden in verband met een verhoogd risico op virussen.

Tegenwoordig raden wij echter het gebruik van Windows XP af. Dit omdat het ondertussen al een verouderd systeem is waarvoor vele virussen voor beschikbaar zijn welke uw systeem zouden kunnen aantasten. Daarnaast heeft Microsoft bekend gemaakt dat ze er binnen kort geen updates meer zijn voor Windows XP. Dit zal uiteindelijk tot gevolg hebben dat grote problemen in Windows XP niet opgelost zullen worden en het risico op virussen, malware, instabiliteit en andere problemen groter wordt.

Daarnaast vereist de software zoals Windows office tegenwoordig vaak ook al een nieuwer systeem. Is dit niet het geval, dan wordt het vaak aangeraden in verband met instabiliteit van het programma op Windows XP.

In het kort komt het hier op neer:

Pluspunten
  • Het nieuwe beveilingscentrum, beter overzicht van al uw antivirus software
  • Verbeterde stabiliteit ten opzichte van vorige systemen
  • Nieuwe multimedia programma’s
  • Een frisse en “speelse” layout

Minpunten
  • Nu een verouderd systeem met een hoog risico vanwege virussen en malware
  • Binnenkort geen updates meer
  • Nieuwere software is vaak niet ondersteund of niet aangeraden