Grafische kaart

Een grafische kaart wordt gebruikt voor de meer visuele applicaties van een laptop, hoe beter je grafische kaart, hoe soepeler de grafischeprocessen zullen lopen op de computer. Dus hoe beter de grafische kaart is, hoe mooier de grafische weergave in moderne games (bijvoorbeeld Call of Duty) en hoe sneller foto- en video bewerkingsprogramma’s het te bewerken materiaal kunnen verwerken.

On board
Deze elektronica van de grafische kaart is geïntegreerd in het moederbord of processor. Deze videokaart bezit vaak geen eigen geheugen, maar maakt zelf aanspraak op het werkgeheugen van de computer zelf. Dit betekend dat deze kaarten minder zelf kunnen dan andere grafische kaarten. Omdat ze zelf niet beschikken over een ram geheugen.

Insteekkaart
Deze kaarten hebben wel een eigen werkgeheugen en leveren daarom vaak ook betere prestaties dan de on board grafische chips. Het nadeel ervan is dat ze voor meer warmte zorgen dan de on board grafische kaarten. Voor bijvoorbeeld games wordt het echt aangeraden om een losse grafische kaart in de computer te hebben, anders zullen deze ook niet soepel gaan draaien op je computer.

Werkgeheugen
Op het werkgeheugen van de grafische kaart word een digitale representatie van het beeld opgeslagen. Hoe meer werkgeheugen de grafische kaart bezit hoe meer digitale representaties van het beeld erin kunnen worden opgeslagen. Dit is van belang, want een grafische kaart met meer geheugen kan dus ook meer aansturen op een computer. Meer werkgeheugen zal een grafische kaart altijd beter maken, want dan hoeven er minder compromissen gemaakt worden tussen snelheid en een goede grafische weergave in bijvoorbeeld een spel.