Componenten

Op deze pagina worden verschillende onderdelen van de laptop toegelicht. Hierbij wordt ook de scheiding tussen hardware en software gemaakt en hoe deze twee samenhangen.

Processor

Een processor is bepalend voor de prestaties  van de computer, hoe hoger de Ghz die er staan hoe sneller die meestal is.
Maar dat hoeft niet perse, want  er zijn tegenwoordig ook processoren met dual en quad core, wat betekend dat er meerdere processoren naast elkaar draaien. Dit maakt processoren met lagere snelheden zelfs beter dan degene met hogere snelheden.
(meer…)

Beeldschermen

Resolutie

Resolutie houdt in hoeveel pixels er in een scherm zitten, een pixel is een klein ledje die in het scherm zit. Als de resolutie hoog is, dan is het scherm van de computer meestal prettiger om naar te kijken.  Maar hogere resolutie betekend niet altijd betere kwaliteit van het scherm, de grootte van het scherm is ook bepalend. Een kleiner scherm met dezelfde resolutie heeft meestal scherper beeld, omdat de pixels dichter bij elkaar zitten.

Schermgrootte

Schermgrootte wordt meestal weergeven hoe groot die diagonaal is. Dus bijvoorbeeld van de hoek linksonderin naar de hoek rechtsbovenin, ook zullen ze deze diagonaal weergeven in inches. Één inch is 2,54 centimeter, dat betekend dat een scherm van 13  inch een diagonaal heeft van 33.02 cm.

Glossy of mat

Glossy schermen zijn gemaakt van glas, het voordeel ervan is dat ze een betere kleurweergave hebben. Het nadeel is dat ze erg spiegelen en dat er makkelijk vuil op is te zien. Matte schermen hebben geen glas op de voorkant, maar zijn van een speciaal materiaal. Het voordeel hiervan is dat ze niet zullen spiegelen als er bijvoorbeeld zonlicht in schijnt. Een nadeel hiervan is dat de kleur weergave minder mooi wordt.

Harde schijven

Een harde schijf is in principe het lange termijngeheugen van je computer, hier worden bestanden die worden geïnstalleerd of gemaakt opgeslagen. Als je  veel gebruik maakt van grote bestanden wordt aangeraden om een grotere harde schijf te nemen, een voorbeeld van grote bestanden zijn games, films.

SSD en HDD

SSD is een snelle harde schijf, deze zijn zelfs tot 10 keer sneller dan de oudere HDD schijven. Als je een SSD in je computer hebt, zal je computer veel sneller opstarten en ook beter draaien. Helaas zijn SSD schijven een stuk prijziger en je krijgt minder schijfruimte voor dat geld. (meer…)

Grafische kaarten

Een grafische kaart wordt gebruikt voor de meer visuele applicaties van een laptop, hoe beter je grafische kaart, hoe soepeler de grafische processen zullen lopen op de computer. Dus hoe beter de grafische kaart is, hoe mooier de grafische weergave in moderne games (bijvoorbeeld Call of Duty) en hoe sneller foto- en video bewerkingsprogramma’s het te bewerken materiaal kunnen verwerken. (meer…)

Werkgeheugen

Werkgeheugen oftewel RAM-geheugen, is bepalend voor hoeveel programma’s er tegelijk kunnen draaien. De computer kan dan ook complexere berekeningen maken, dus hoe meer RAM-geheugen in de computer zit, hoe soepeler je computer zal draaien als je veel programma’s gebruikt. Het is in principe het korte termijngeheugen van de computer.