Processor

Een processor is bepalend voor de prestaties  van de computer, hoe hoger de Ghz die er staan hoe sneller die meestal is. Maar dat hoeft niet perse, want  er zijn tegenwoordig ook processoren met dual en quad core, wat betekend dat er meerdere processoren naast elkaar draaien. Dit maakt processoren met lagere snelheden zelfs beter dan degene met hogere snelheden.

Waarvoor dient een processor?
Een processor is gemaakt om de processen die op je computer gebeuren te verwerken. Het is daarom het hart van de computer. Alle basis taken zullen via de processor gaan, deze zal de informatie die je nodig hebt omzetten in nuttige informatie voor je computer en uiteindelijk zal er beeld komen.

Waarvan is de snelheid afhankelijk?
De snelheid is afhankelijk van het aantal gigahertz die de processor bezit. Des te hoger het aantal gigahertz, des te sneller de processor. Maar dat is niet altijd zo, er komen namelijk veel meer factoren bij kijken die de snelheid bepalen van je processor. Ook van belang is het aantal cores wat een processor heeft, dit betekend dat er meerdere processoren naast elkaar staan op één chip. Hoe meer cores er op een processor zitten, hoe sneller die zal zijn. De cores moeten natuurlijk wel een hoge frequentie hebben om effectief te zijn.

Welke soorten processoren?
Er zijn maar twee grote fabrikanten van processoren Intel en AMD. Deze hebben allebei een breed scala aan processoren. Elke chip heeft zijn voordelen en nadelen. Het spreekt voor zich dat betere processoren duurder zijn dan de minder snelle processoren. Als je basis taken doet zoals internetten, tekstverwerken, films en muziek zal er echt geen snelle processor nodig zijn. Ben je echter van plan om te gaan gamen, of veel te gaan doen met foto en/of videobewerking, dan is de processor belangrijker.

Vervangen van een processor
In laptops is het vrij lastig om een processor te vervangen. In desktop computers, gaat dit veel gemakkelijker omdat je daar de kast gewoon kan openhalen. Bij een laptop moet je de hele computer open schroeven als je eventueel een processor wilt upgraden. Daarnaast is er nog het risico dat de garantie verloopt op het moment dat je de laptop open maakt. Dit is dus niet aan te raden als je hier geen ervaring mee hebt.