DDoS aanvallen

De afgelopen weken hebben banken er erg veel problemen gehad met het aanbieden van hun services. De oorzaak hiervan zijn DDoS aanvallen. DDoS, de afkorting van Distributed Denial of service aanvallen houden in dat een website of een netwerk onbruikbaar wordt gemaakt door deze te bestoken met verzoeken.

Het doel van DDoS aanvallen is dat een website (tijdelijk) offline gaat doordat de server het grote aantal verzoeken niet meer kan verwerken. De problemen die de website hiervan krijgt zijn bijvoorbeeld: Ongebruikelijke traagheid, het niet beschikbaar zijn van een bepaalde website of een drastische toename van de hoeveelheid spam emails ( ook bekend als email bom ).

In geval van DDoS aanvallen wordt er vaak gebruik gemaakt van BotNets. Dit zijn complete netwerken van computers die vrijwillig, of geïnfecteerd zijn met een virus. Deze computers worden vervolgens ingezet om een website te bestoken met de grote hoeveelheden bezoeken.

Een gevolg van deze aanvallen is vaak ook dat het netwerk van bijvoorbeeld KPN, inclusief haar klanten, problemen ondervinden aangezien al deze verzoeken allemaal via het netwerk gaan. Mede hierom is het dus ook verboden op websites te DDoS’en.

De vraag die hieruit voort kan komen is natuurlijk:: “Wat betekent die voor mij?”. Allereerst is het belangrijk om te weten dat er in principe nooit gegevens verloren raken. Het enige probleem dat je hebt is dat je de website naar keuze dus niet kan bereiken. Het wordt vervelender op het moment dat je eigen computer of laptop is geïnfecteerd met een virus en deze hier aan mee werkt. Op dat moment zou je namelijk zelf ook kunnen merken dat je computer of laptop erg traag wordt.

Nog belangrijker is de vraag: “Wat kan ik hier tegen doen?”. Het is belangrijk dat je jezelf goed beschermd. Dit kan je doen met behulp van een goede virusscanner, en gebruik te maken van een firewall, zoals die van Windows zelf, of die van je virus scanner. Verder zou je voor je website bepaalde beveiligingsmaatregelen kunnen nemen die bij vele verzoeken van hetzelfde IP-adres de betreffende IP-adressen blokkeert.

Geplaatst in Internet

Geef een antwoord