Bitcoins

De laatste tijd waren ze telkens in het nieuws, Bitcoins, maar wat zijn bitcoins nou precies en wat kan je ermee doen? In dit artikel zullen we deze punten duidelijk maken.

Bitcoins zijn een valuta op het internet welke in 2008 voor het eerst bekend werden. Bitcoins zijn niet beschikbaar als munt en zijn dus alleen virtueel beschikbaar in een zogenoemde wallet. Een persoon die bitcoins in zijn bezit heeft kan zijn wallet dan beschermen met behulp van een wachtwoord, en kan vervolgens vanuit deze wallet betalingen verrichten bij bedrijven die betaling doormiddel van bitcoins ondersteunen.

Hetgeen wat Bitcoins uniek maakt is het feit dat de waarde vast staat. Bitcoins dienen namelijk gedolven te door middel van het oplossen van complexe berekeningen. Hele groepen mensen zijn dus bezig om dit te doen, en zo dus bitcoins te “vinden”. Door dat er maar een bepaalde hoeveelheid per dag aan bitcoins beschikbaar is, kan er een bepaalde waarde gekoppeld worden aan bitcoins. Verder kunnen bitcoins ook maar eenmalig worden uitgegeven, en dit kan ook alleen maar gedaan worden door de eigenaar. Verder worden door middel van een groot netwerk alle transacties voor iedereen openbaar gemaakt, en door elke computer die in het netwerk zit ook gecontroleerd. Hierdoor is het in principe haast niet mogelijk om bitcoins toe te voegen aan het netwerk en dus virtueel geld aan te maken. Door deze controle is het dan ook niet mogelijk voor bijvoorbeeld overheidsorganisaties om invloed uit te oefenen op de waarde van Bitcoins

Een groot probleem binnen het bitcoin netwerk is de beveiliging. Omdat bitcoins, of wallets namelijk niet aan een persoon worden gekoppeld is het onmogelijk om je verdiende bitcoins terug te krijgen als iemand je wachtwoord weet en je wallet dus “hackt”. Daarnaast zijn er tegenwoordig grote groepen hackers bezig met het kraken van de bitcoin. Op deze manier hopen zijn bitcoins in hun bezit te krijgen welke dus niet op de officiele manier zijn verkregen. Het gevolg hiervan is dat de prijs behoorlijk is gekelderd. De prijs van bitcoins was oorspronkelijk ongeveer 100 dollar. Vrij kort daarna heeft de bitcoin een record prijs van 200 dollar bereikt, maar kort hierna is de prijs behoorlijk gekelderd. Op dit moment blijft de prijs dan ook rond de 55 euro.

Voor mensen die nu nog mee willen doen met bitcoins is het erg lastig. Er is namelijk behoorlijk wat rekenkracht voor nodige om bitcoins te kunnen “delven”. Dit komt mede doordat er hele grote groepen mensen zijn die dit doen. Doordat de bitcoins daarnaast dus ook een vaste uitgave hebben per dag is het erg lastig om zelf nog bitcoins te verdienen doormiddel van het delven.

Geplaatst in Internet

Geef een antwoord